ADVISORY OPINION NO. 2007-10
Issued on October 4, 2007 By the
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A former County Deputy Assessor asks whether he may represent clients before the
County Assessor’s Office which previously employed him on matters involving the
valuation of property.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Each County has an elected Assessor. The Assessors are statutorily charged with the
duty of selecting deputy assessors to assist them in discharging their duty to assess
property in an equal and uniform manner. W.Va. Code §11-2-3.

The Requester is a former Deputy Assessor. He retired from the Assessor’s Office in
2002. For purposes of this opinion, the Requester concedes that through his position
as a Deputy Assessor, he had oversight and responsibility for property assessments.

Persons who disagree with an assessment of their property may file an objection with
the County Assessor. The Assessor may either sustain the protest or refuse it. W.Va.
Code §11-3-27. Citizens who disagree with the property value assigned by the
Assessor may also seek redress from the County Commission.

The Requester wants to operate a consulting business wherein he will advise property
owners as to whether there may be grounds to challenge the assessed value of their
property. If there are grounds to challenge an assessment, then the Requester may at
times communicate directly with the Assessor’s office.

Pursuant to the West Virginia Code, Assessors or their Deputies must visit properties in
their counties every three (3) years to determine if any changes have occurred which
would affect the valuation. W.Va. Code § 11-1C-9(a). With information from the
property and sales ratio studies provided by the State tax commissioner, the Assessor
makes any adjustments as are necessary to maintain accurate and current valuations.
Since the Requester’s departure from the Assessor’s office, more than three (3) years
have passed. Thus, to the extent he assisted or supervised the assessment of
properties in his county prior to his departure, subsequently the Assessor and his
Deputy Assessors have inspected the subject properties and made any necessary
adjustments.



CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own private gain or that of another
person. Incidental use of equipment or resources available to a public official or public
employee by virtue of his or her position for personal or business purposes resulting in
de minimis private gain does not constitute use of public office for private gain under
this subsection. The performance of usual and customary duties associated with the
office or position or the advancement of public policy goals or constituent services,
without compensation, does not constitute the use of prestige of office for private gain.

West Virginia Code § 6B-2-5(f) provides, in relevant part, that:

No present or former ... appointed public official or public employee shall, during or
after his or her public employment or service, represent a client or act in a
representative capacity with or without compensation on behalf of any person in a
contested case...or other particular matter involving a specific party or parties which
arose during his or her period of public service or employment and in which he or she
personally and substantially participated in a decision-making, advisory or staff support
capacity, unless the appropriate government agency, after consuitation, consents to
such representation. A staff attorney, accountant or other professional employee who
has represented a government agency in a particular matter shall not thereafter
represent another client in the same or substantially related matter in which that client’s
interests are materially adverse to the interests of the government agency, without the
consent of the government agency.... '

ADVISORY OPINION

West Virginia Code § 6B-2-5(f) restricts public officials and employees from
representing clients in matters in which the public officials or employees substantially
participated in a decision-making, advisory or staff support capacity, unless the
appropriate government agency, after consultation, consents to such representation.
The Requester concedes for purpose of this opinion that during his employment as a
Deputy Assessor, he substantially participated in a decision-making capacity in the
valuation of properties in the county which employed him. The issue before the
Commission is whether his previous participation in the decision-making process in the
Assessor’s office precludes him from representing clients before the Assessor’s office
on matters related to property valuations now.

More than four years have passed since the Requester retired from the Assessor’s
Office. An Assessor is statutorily required to reevaluate properties in his or her county
every three years. The properties in the county have been reevaluated since the
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have been reevaluated, the Commission finds that in most instances the Requester has
not personally and substantially participated in a decision-making capacity in regards to
the currently assessed values of properties in the county by which he was previously
employed. Hence, the Commission finds that it would not violate the Ethics Act for the
Requester to operate a consulting business wherein he advises clients on whether they
may have grounds to challenge an assessment of property made by the County
Assessor’s office; Provided, That, the Requester may not advise a client in a matter in
which that client’s interests are materially adverse to the interests of the government
agency if there is an immediate and direct link between the currently assessed value of
a piece of property and the prior personal actions of the Requester in the establishment
of an assessment which is now the subject of a dispute. Whether there is an immediate
and direct link between the past actions and employment responsibilities of the
Requester as it relates to the currently assessed value of property may at times require
case-by-case analysis. The Requester should seek advice from the Executive Director
of the Ethics Commission in those instances.

The Commission recommends that the Requester seek advice from the WV Real Estate
Appraiser Licensing and Certification Board to ensure that he is not required to be
licensed by this entity in order to provide the consultation services in question. The
Ethics Commission takes no position on this matter.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code
§ 6B-1-1, et. seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W.Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by public servants and other persons uniess and until it is amended or

revoked, or the law is changed. %

R. Kemp Moﬁon’, Chairman
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