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OPINION SOUGHT

Two County Ambulance Authorities ask if it is permissible to provide meals and beverages for
Board Members, employees, and others participating in various activities.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Each County Ambulance Authority meets monthly at noon to conduct the regular business of the
Authority. A majority of the Board Members hold full-time employment elsewhere and the lunch
hour provides the most convenient meeting timeto ensure a quorum is present. TheAuthorities wish
to provide light meals or snacks to meeting attendees, such as pizza, potato chips and soft drinks.

Section 6 of the Emergency Ambulance Service Act of 1975, W. Va. Code § 7-15-6, provides that
ambulance authority board members may receive no more than $20 for each meeting actually
attended, "as compensation for... services on the board." The statute also provides that each member
shall be reimbursed for "all reasonable and necessary expenses" incurred in the discharge of his
duties.

Employees and staff are required to maintain current certification as emergency medical service
personnel. In addition, the Authorities seek to ensure their employees and staff maintain a high level
of preparedness for emergency response by receiving training on current medical techniques and
recent advances in emergency medicine and related areas.

The Authorities provide this training in-house without charge. Only employees who are on duty at
the time, a small minority of those in attendance, are paid while attending training. Even those on
duty are not required to attend the training, and must respond to routine business of the agency at all
times. The vast majority of those attending are not compensated for their time in training. The
employer wants to provide light meals and snacks, similar to the board meetings, for participating
instructors, employees and staff.

One Ambulance Authority further inquires if it can purchase and dedicate a plaque to one of its
founding memberswho is now deceased. Theplaque is intended to honor the formermember's place
in the history of the Authority.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

WV Code § 6B-2-5 (b) provides that a "public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private gain
or that of another person."



ADVISORY OPINION

The basic concept of the Ethics Act is that public servantsmay not use their public positions for their
own private gain or the private gain of others. The Act's Legislative findings explain that the Act
is intended to prevent public servants from using their public positions "...for personal gain beyond
the lawful emoluments of their position ... [or] ... to benefit narrow economic or political interests
at the expense of the public at large "

Public servants do not ordinarily receive meals while working at their regular duty locations.
Specific Legislative authority must exist to warrant giving such benefits at public expense. The
members of an Authority's board who gave unauthorized benefits to themselves, or other Authority
personnel, benefits which were "beyond the lawful emoluments of their position", could be found
to have committed a material violation of the Ethics Act.

Free lunches for Authority members. The compensation to which Board members are entitled is set
by the Legislature at $20 for each meeting actually attended. Members are also entitled to
reimbursement for reasonable and necessary expenses incurred in carrying out their duties.

While noon meetings are clearly convenient, the Commission finds that free lunch is not necessary
for Authority meetings and exceeds limits established forexpense reimbursement. Free lunches are,
therefore, not among the benefits included in the Board members' lawful emoluments and may not
be provided them.

Free lunches for Authority employees. The compensationto which Authority employeesare entitled
is not set by the Legislature, but is a matter to be decided by the Authority Boards. The Boards have
the authority and responsibility to establish the lawful emoluments of Authority employees.

The Commission finds that, if it is otherwise lawful, nothing in the Ethics Act would prevent the
Authority from paying employees to attend training sessions which were reasonably necessary to
maintain or advance their professional competence. Alternatively, the Act would not prevent the
Authority from offering meals and refreshments as an inducement to encourage employees to
voluntarily attend such training sessions on their own time, without pay.

An Authority's expenditures onmeals and refreshments forsuch training sessions foremployeeswho
attend on their own time, without pay, would bejustified bythe counterbalancingpublic benefit from
the training. The expenditures would not be a prohibited use of office for the private gain of
Authority employees.

Finally, the Commission finds that anAuthority's purchaseof an appropriate commemorativeplaque
to be placed in its offices to honor the memory of a deceased founding member would not constitute
a prohibited use of office for private gain and would not be a violation.
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