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Issued On January 4, 2001 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Board of Health Member asks whether he may vote on matters which might affect a
not for profit health care corporation on whose board he serves.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Board of Health will be considering whether to transfer or sell certain of its health care
delivery activities. If the Board of Health chose to do so, one of the service providers which
might be interested in assuming or acquiring those activities, and their assets, is partially owned
by a not for profit health care corporation on whose board the Health Board Member also serves.

The Member asks if he may take part in the discussion and vote on these issues and whether it
would be a violation ~f the Ethics Act or WV Code 61-10-15 if the Health Department sold or
transferred its public assets to the service provider partially owned by the health care corporation.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION

Legislative Rules 158-9-2.1 provides in part that ... A public official or public employee may not
vote on or decide a matter ... when ne or she has any pecuniary interest eitner direcily or
indirectly in the matter or is affected in a manner which may influence his or her vote or would
clearly give the appearance of impropriety.

WV Code 6B-2-3(d)(1) Interests in public contracts, provides in part that ... no elected or
appointed official or employee or member of his or her immediate family or business with which
he or she is associated may be a party to or have an interest in ... a contract which such official or
employee may have direct authority to enter into, or over which he or she may have control ...

WYV Code 61-10-135 states in part that ... It shall be unlawful for any member ... of any ... county
or district board ... to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds
of any contract ... [over] which as such member he may have any voice, influence or control ...



ADVISORY OPINION

The Commission’s Legislative Rules state that public servants may not vote on or decide matters
in which they have a personal financial interest or which affect them in a manner which may
influence their public actions or would clearly give the appearance of impropriety.

The Commission finds that the Member has no personal financial interest in the not for profit
corporation on whose board he serves - just as he has no personal financial interest in the County
Health Department. The Commission further finds that the transfer of the Department’s
activities and assets is not a matter which affects him, by virtue of serving on the corporation’s
board, in a manner which would influence his actions or give the appearance of impropriety.

Therefore, it would not be a violation for the Member to take part in the Health Board’s
discussion and vote on whether to dispose of its health care delivery activities. Nor would it be a
violation of either the Ethics Act or WV Code 61-10-15 for the Department to sell or transfer its
public assets to the service provider partially owned by the corporation, since the Member has no
personal financial interest in the corporation and its contracts.

However, the Commission notes that the Member should be recused from the Department’s
consideration of which health care service will assume its health care delivery activities, if the
- service provider partially owned by the corporation on whose board he ssrves is among those

being considered.
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