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OPINION SOQUGHT

A Senior Vice President of a Bank asks whether it would be a violation of the Ethics Act or
WV Code 61-10-15 for him to serve on a county Economic Development Authority?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A Senior Vice President of a Bank has been asked to serve as a member of a county Economic
Development Authority. The Bank frequently loans funds to the Authority to finance its
economic development projects. The Requester asks if his service on the Authority will prevent
the Bank from continuing to act as lender to the Authority.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-5(d)(1) provides in pertinent part that ... no elected or appointed public
official ... or business with which he or she is associated may be a party to or have an interest
in the profits or benefits of a contract which such official ... may have direct authority to enter
into, or over which he or she may have control: ...

West Virginia Code Section 61-10-15 states in pertinent part that ... It shall be unlawful
for...any member of any county or district board ... to be or become pecuniarily interested,
directly or indirectly, in the proceeds of any contract or service or in furnishing any supplies in
the contract for, or the awarding or letting of, which as such member he may have any voice,
influence or control.

WV Code 7-12-4(b) states in pertinent part that ... Any person employed by, owning an
interest in, or otherwise associated with a public utility company ... or bank ... may serve as a
board member and shall not be disqualified from serving as a board member because of conflict
of interest as defined in ... WV Code 61-10-15 ... and shall not be subject to prosecution under
the provisions of said section when the violation is created solely as a result of his or her
relationship with the bank or public utility. This member must recuse himself or herself from
board participation regarding the conflicting issue as provided for in section five ... of this

article.

WYV Code 7-12-5(b) states in pertinent part that ... Whenever a person associated with a public
utility or bank ... has a conflict of interest between the board and that public utility or bank, then
he or she must recuse himself or herself from any vote, discussion or other activity associated
with the board or its members that creates the conflict of interest.



ADVISORY OPINION

The Ethics Act prohibits public servants from having a personal financial interest in a public
contract, purchase or sale which their public position gives them the authority to award or
control. The prohibition extends to the public servant’s spouse, dependent children and
dependent parents and any business in which any of them have an ownership interest greater than
ten percent. The prohibition does not apply to a business by which a public servant is employed,
in the absence of a ten percent ownership interest.

Assuming the Requester does not have an ownership interest in the bank of more than ten
percent, it would not be a violation of the Ethics Act for him to serve on the Authority while the
Bank by which he is employed continued to act lender to the Authority. He should not,
however, vote as an Authority member on matters affecting the Bank by which he is employed.

WYV Code 61-10-15, a criminal misdemeanor statute, applies a similar, but stricter standard of
conduct. It prohibits certain county officials, including the members of a county Economic
Development Authority’s board, from having a direct or indirect pecuniary interest in a public
contract over which their public position gives them voice, influence or control.

This prohibition applies to contracts, purchases and sales between the public servant’s public
agency and a business with which the public servant is associated as an owner or employee.
However, in 1996 an amendment to WV Code 12-7-4(b) created an exemption for county
Development Authority members who would otherwise be subject to this prohibition because of
their association with a bank or public utility.

This section provides that individuals associated with a bank or public utility are not disqualified
from serving because of a conflict of interest as defined in WV Code 61-10-15, or subject to
prosecution for a violation of it, if they have been recused from consideration of the matter
involving the bank or utility with which they are associated.

It would not be a violation of WV Code 61-10-15 for the Bank to act as lender to the Authority

while the Requester serves on the Authority, if he were recused from board participation
regarding matters relating to business with the Bank, as provided in WV Code 7-12-5(b).
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