ADVISORY OPINION NO. 90-183
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON DECEMBER 6, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

~ Superintendent of a County School System

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Ethics Act for a physician who also serves as a Board of
Education Member to professionally treat patients who are employees of the Board of Education
in Worker’s Compensation cases? ‘

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The County Board of Education contributes to the Worker’s Compensation Fund on behalf of
the Board employees. A member of the County Board of Education is also a private practicing
physician.

The physician who also serves as a Board of Education member may be asked to professionally
treat patients who are employees of the County Board of Education in Worker’s Compensation
cases. Certain Worker’s Compensation cases require only seeing the patient once, while other
cases may require multiple office visits.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b)(1) states in pertinent part that...a public official...may not
knowingly and intentionally use his...office or the prestige of his...office for his...own private
gain or that of another person.

West Virginia Code Section 6B-2-5(d)(1) states in pertinent part that...no elected...public
official...or business with which he...is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract which such official or employee may have direct authority to
enter into, or over which he or she may have control.
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ADVISORY OPINION

Public Contract

Pursuant to subsection 6B-2-5(d)(1) of the Ethics Act, a public official may not have an interest
in the profits or benefits of a public contract over which he has direct control. This prohibition
only pertains to public contracts. In this instance, providing the necessary medical treatment
would be considered a private contract between the physician and the patient or the Workers
Compensation Fund.

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(d)(1) of the Ethics Act for a
physician who also serves as a Board of Education Member to professionally treat patients who
are employees of the Board of Education in Workers Compensation cases.

Private Gain

The Commission would remind the Board Member that pursuant to subsection 6B-2-5(b)(1) of
the Ethics Act, a public official may not use his office or prestige for private gain. Therefore,
the physician may not intentionally use his position as a Board Member to solicit school
employees as patients.

Confidential Information

Also, the physician should be mindful of subsection 6B-2-5(e) of the Ethics Act which provides
that a public official may not knowingly and improperly use or disclose any confidential
information acquired by him or her in the course of his or her official duties nor use such
information to further his or her personal interests or the interests of another person.

Voting

Further, subsection 6B-1-2(b) of the Ethics Act provides that a part-time elected official should
seek to be excused from voting, recused from deciding or otherwise relieved from the obligation
of acting as a public representative charged with deciding or acting on a matter that has become
"personal to him". The Commission considers a matter to be "personal” when the public official
has any pecuniary interest either directly or indirectly in the matter, is affected in a manner
which may influence his vote or would give the appearance of impropriety.
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Therefore, the Board Member should seek to be recused from deciding any matter which may
come before the Board of Education (such as Worker’s Compensation issues) that involve County
Board of Education employees who are patients in his private practice and in which he has a
direct or indirect pecuniary interest.

The Commission would note that "recusal" is defined as refraining from participating in the
discussion process or deciding a matter. The Ethics Commission has determined that in order
to have a legitimate recusal the public official must physically remove himself from the room
during the discussion and voting process.
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