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OPINION SOUGHT

a. Whether it is a violation of the Act for a State Association to
recover costs incurred for sponsoring a conference in conjunction
with a State Department?

b. Whether it is a violation of the Act for a State Association
which sponsored a program in conjunction with a State Department to
make a profit?

c. Whether it is a vioclation of the Act for public employees to
attend a conference without charge while other attendees of the
conference are charged a fee based on whether they are members or
nonmembers of the sponsoring association?

d. Whether it is a violation of the Act for a State employee to
accept an honorarium or remuneration for being a guest speaker at
a conference sponsored by an Association?

e. Whether it is a violation of the Act for public employees to
accept meals and beverages from an Association when they
participated as guest speakers at an all day conference?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

An Assoclation sponsored a conference in conjunction with a State
Department. There was a great need to provide public training
related to regulatory changes. The State, in many instances, lacks
sufficient resources for the c¢oordination of such events.
Recognized groups and associations which have the resources and
networking capabilities are often utilized to assist the State in
the production of such conferences.

The Association which sponsored a particular conference was
responsible for publishing and circulating the program, arranging
for the location and 1lunch accommodations, setting up of a
professional sound system with taping capabilities, copying of
printed materials and performing other support services.



Six State employees participated in the program. Three of the
state employees were present the entire day and were guests of the
Association for 1lunch but, received no honoraria. Conference
attendees were charged varying fees according to whether they were
members of the Association which sponsored the conference.

The total attendance at the meeting exceeded 200, most of whom were
members of the Association. Eight public employees who did not
participate in the program were allowed to attend the program
sessions only at no cost. Other State employees, if interested,
would have been given equal opportunity and consideration.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSTION

West Virginia Code Section 6B-2-5(a) states that the provisions of
this section apply to all elected and appointed public officials
and public employees, whether full or part time, in state, county
municipal governments and their respective boards, agencies,
departments, and commissions and in any other regional or local
governmental agency, including county school boards.

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states that a public
official or public employee may not intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person.

West Virginia Code Section 6B-2-5(c) (2) states in pertinent part
that...a person who is a public official or public employee may
accept a gift described in this subdivision, and there shall be a
presumption that the receipt of such gift does not impair the
impartiality and independent judgment of the person...

(A) Meals and beverages;...

(D) Reasonable expenses for foed, travel, and lodging of the
official or employee for a meeting at which the official or
employee participates in a panel or speaking engagement at the
meeting;...

West Virginia Code Section 6B-2-5(c) (3) states in pertinent part
that...The acceptance of an honorarium by an elected public
official is prohibited. The commission shall, by legislative rule,
establish guidelines for the acceptance of reasonable honorariums
by all other public officials and public employees other than
elected public officials.



ADVISORY OPINION

a. As set out in West Virginia Code Section 6B-2-5(a), the Ethics
Act only covers public employees and public officials. The Act
does not regulate or govern a private Association's activities or
whether it may recover costs incurred for sponsoring a conference
with a State Department except as it may interface with or directly
affect the conduct of public employees or officials.

It is apparent to the Commission that there is a public benefit for
an Association to provide training for State employees and others
relating to regulatory changes in a specific field.

Therefore, it would not be a violation of the Ethics Act for a
private Association to charge fees and to recover costs incurred
for sponsoring a conference in conjunction with a State Department.
There is no indication that any public employee or official
received a direct pecuniary benefit as a result of the Association
recovering its costs.

b. As previously noted in paragraph "a" above, a non-governmental
Association 1s not governed or regulated by the Ethics Act.
However, a public employee is prohibited by subsection 6B-2-5(b) (1)
from intentionally using his or her office or prestige for the
private gain of another. There is reason to believe that the State
public employees' participation in the program and prestige as
speakers contributed to the success of the program and the
financial gain of the Association. However, the Commission finds
that this was not the type of private gain intended to be
prohibited by the Legislature in enacting subsection 6B-2-5(b) (1) .

¢. The issue addressed here is whether state employees may attend
a conference at no charge when other attendees are required to pay
a fee based on a sliding scale. The question has been raised
whether these public employees have used their position for private
gain in violation of subsection 6B-2-5(b) (1).

It is commonly known that state public employees' salaries are not
on a comparable level with others in similar positions. If the
employees were required to pay the full conference fee they may not
have been able to attend. It is to the State's advantage for
public employees to have the benefit of training in their fields of
employment especially in this instance when the State Department
was a conference co-sponsor.

It is the Commission's opinion that although the eight public
employees received the benefit of attending the conference and
being educated and apprised of the latest regulatory changes to be
implemented in their field that was not the type of private gain
intended to be prohibited by the Legislature in enacting subsecticn
6B~2-5(b) (1) .



In fact, the Commission considers such training as being necessary
to the employees fulfilling their employment responsibilities to
the best of their abilities and such education inures to the
overall benefit and gain of the State.

d. The issue considered in this question is whether a public
employee may receive remuneration or an honorarium for speaking at
a conference sponsored by an Association. Subsection 6B-2-5(c) (4)
only prohibits an elected public official from receiving an
honorarium.

It is the Commission's opinion that a public employee may receive
an honorarium for speaking at a conference or program if such sum
is reasonable. The guidelines to be considered in determining
reasonableness are:

1. the length of time of the employee's presentation,

2. the amount of preparation or research required to make
such presentation,

3. the usual and customary amounts received by others in the
field for a similar presentation,

4. the employee's background, training, experience, and
education.

The Commission would further note that when a public employee
receives an honorarium or remuneration he must take annual leave or
leave without compensation during the time he is away from his
public employment to make such presentation or "preparing”" for such
presentation.

e. Subsection 6B-2-5(c) (2) of the Act allows a public employee to
accept certain gifts, including meals and beverages, and reasonable
expenses for food, travel, and lodging of the employee for a
meeting at which he participates as a speaker.

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(c) (2)
of the Act for public employees and officials to be guests of an
Association for lunch, since meals and beverages fall within the
list of acceptable gifts as established by the Act.
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