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GOVERNMENTAL BODY SEEXKING OPINION

A City Recorder
OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for a City official to publish
and sell a City newsletter?

QTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The requestor is a Recorder for a City. She receives $3,000 a year
for her services. Before she became Recorder for the City, the
Mayor asked her to put together a City Newsletter just for the
citizens and businesses. This was a non-profit City newsletter.
In the beginning she donated her time to do the newsletter.

However, the letter grew in size and thus took more and more of her
time to prepare. She is currently receiving compensation for her
time and expenses for gas for all the work that is needed to
prepare this City Newsletter. Much of the news comes from the
minutes she takes of City meetings.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b)(l) states that a public
official or public employee may not intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. The performance of usual
and customary constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.



ADVISORY OPINION

It is the Commission's opinion that the publication of a City
newsletter by the City Recorder, based in large part on minutes of
City meetings gives the appearance of a public official using her
office and prestige for private gain in violation of subsection
(b) (1) of the Act. The Recorder's public responsibility is to
record minutes of city meetings and make them available for public
review.

However, the Legislature recognized that there may be certain
public employees who bring to their respective offices their own
unique personal prestige which is based upon their intelligence,
education, experience, skills and abilities and may be in a
position to seek an exemption to subsection 6B-2-5(b) (1).

Therefore, the public official now has the option of seeking a
written exemption pursuant to subsection 5(b)(2) if she can
demonstrate:

(1) The public office held is not such that it would ordinarily be
available or offered to a substantial number of the citizens of
this State;

(2) The office held is such that it normally or specifically
requires a person who possesses personal prestige; and

(3) The person's letter of appointment provides or anticipates
that the person will gain financially from activities such as this
one which are not a part of her office.




