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GOVERNMENTAL BODY SEERKING OPINION

A Superintendent of a County Board of Education

OPINION SOUGHT

l. Whether it is a violation of the Act for a County Board of
Education employee's spouse to be a candidate for the Board of
Education, and if successful, can he/she serve on the Board of
Education if the spouse continues to work as a teacher for the
County Board of Education?

2. Whether it is a violation of the Act for the County Board of
Education member to vote to continue an employment contract and
provide fringe benefits for his/her spouse?

3. Whether it is a violation of the Act for a local dentist to be
a candidate for the Board of Education when the County Board of
Education currently provides dental insurance coverage to all
employees by the dentist of their choice?

4. Whether it is a violation of the Act for the dentist if elected
to the Board to continue treating employees of the County Board of
Education and be reimbursed through the County Board of Education's
dental insurance plan?

5. Whether it is a violation of the Act for the dentist if elected
to vote to pay bills when submitted on a monthly basis for

employee's dental insurance or must the dentist give up all rights -~

to any dental insurance claims filed by Board employees who use him
as their primary dentist?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The dentist is reimbursed for his services through a dental benefit
plan. The County Board of Education is self-insured. They make
a decision as to whether claims are payable and to what rate
reimbursement is given according to scale. The insurance company
bills the Board of Education monthy for costs of dental claims for
the employees, their spouses, and their children. The Dentist is
a candiate for the County Board of Education and receives
compensation through the insurance company for dental work.

While the County Board of Education does not write the requestor
a check directly, they do reimburse the insurance company for work
performed by the dentist.



PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that no elected...public official...or business with which he or
she is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract with the governmental body over
which he or she has direct authority...Provided, that nothing
herein shall be construed to prevent or make unlawful the
employment of any person with any governmental body...

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states that a public
official...may not intentionally use his or her office or the
prestige of his or her office for his or her own private gain or
that of another person. The performance of usual and customary
constituent services, without compensation, does not constitute the
use of prestige of office for private gain.

West Virginia Code Section 6B-1-2(c) states that...when such
conflict becomes personal to a particular public official...such
person should seek to be excused from voting, recused from
deciding, or otherwise relieved from the obligation of acting as
a public representative charged with deciding or acting on a
matter.

ADVISORY OPINION

An analysis of the facts presented and the pertinent statutory
provisions of subsections (d) (1) and (2) follows:

1. It would not be a vioclation of the Act for a County Board
of Education member's spouse to be employed by the County since the
first proviso in subsection (d) (1) states that nothing herein shall
be construed to prevent or make unlawful the employment of any
person with any governmental body.

2. Subsection 6B-2-1(c) requires a public official to recusa
himself from deciding or acting on a matter when such conflict
becomes personal. It 1is the Commission's opinion that the
potential Board of Education member should not participate in any
specific decisions (contract or fringe benefits) regarding his
Spouse or her employment.

3. As long as the dentist did not use his public office or
prestige as County Board of Education member for his private gain
it would not be a violation of subsection (b) (1) of the Act for him
to treat County employees.

4. Since the potential Board of Education member is reimbursed
through the insurance company and does not directly contract with
the County Board of Education it is not a violation of subsection
5(d) (1) of the Act.



5. As the Commission previously noted in Response Number 2,
a part-time public official should recuse himself from deciding or
acting on a matter that becomes personal to him as set forth in
subsection 6B-1-2(c) of the Act. It is the Commission's opinion
that voting or deciding on payment of money to himself would be
personal and require the Board member's recusal.




