ADVISORY OPINION NO. 90-23
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON FEBRUARY 16, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION
A State Delegate

OPINION SOUGHT

a. Whether it is a violation of the Ethics Act for a State
Delegate to solicit donations for a higher education trust fund,
such as the "Distinguished Professors Program" to provide a
supplement to professors' salaries?

b. Whether it is a violation for State employees such as college
presidents or their assistants to solicit donations for the benefit
of higher education institutions?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

As a State Delegate the requestor serves as an elected public
official. Although the Delegate does not have any immediate family
members attending a certain state college, he would like to
continue to request private donations for the higher education
trust fund of that college.

Also, the Delegate would like to know whether it is a violation of
the Ethics Act for public employees such as college presidents or
their assistants to solicit donations for the benefit of higher
education institutions.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code section 6B-2-5(c) (1) states in pertinent part
that an official or employee of the state may not solicit any
gift...



ADVISORY OPINION

It is the Commission's opinion that the Legislature did not intend
to prohibit solicitation of all gifts. o

Therefore, it is not a violation of subsection (c) (1) for a public
official as identified in this request to solicit gifts for the
higher education trust fund since:

1. It is for a charitable purpose;

2. neither the public official, nor his or her immediate
family or business with which he or she is associated receives a
direct pecuniary benefit from the gift;

3. and the public official does not solicit from subordinates
within his or her area of employment or service.

The Commission previously decided in advisory opinion 89-76 and
believes it would be applicable in this instance, that West
Virginia Code section 6B-2-5(c) (1) does not prohibit the
solicitation of or application for a grant or gift to an
educational institution of this state...by a public officer or
public employee of the state, acting in the course of employment
with the state educational institution, or acting in the conduct
of the public office, where such office or employment by its very
nature contemplates that such gifts or grants will be solicited or
applied for from time to time.

Therefore, it would not be a violation of subsection (d) (1) for a
college president or assistant (as public employees) to solicit
funds for the benefit of the higher education institution that
employs them.
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