ADVISORY OPINION NO. 90-12
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON FEBRUARY 1, 1990

GOVERNMENTAT,_BODY SEEKING OPINION

A County and State Executive Committee member
OPINION SOUGHT

Whether a County or State Executive Committee member is required
by the Ethics Act to file a financial disclosure statement pursuant
to West Virginia Code 6B-2-6(b)?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

An elected member of a County Executive Committee and a member of
the State Executive Committee is preparing to file her candidacy
for both positions to be elected in May 1990.

This individual does not believe she must file a financial
disclosure statement for either position since neither party
position affects her income and both require 1long hours of
volunteer work.

PERTINENT STATUTORY PROVISTIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-6(b) states in pertinent part that...a
candidate for a public office shall file a financial disclosure
statement for the previous twelve months with the State Ethics
Commission no later than ten days after he or she files a
certificate of candidacy, but in all cases, no later than ten days
prior to the election...

West Virginia Code 6B-1-3(i) states in pertinent ©part
that..."Public official" means any person who is elected...and who
is responsible for the making of policy or takes official action
which is either ministerial or non-ministerial, or both with
respect to (i) contracting for, or procurement of, goods or
services, (ii) administering or monitoring grants or subsidies,
(iii) planing or zoning, (iv) inspecting, licensing, regulating
or auditing any person, or (v) any other activity where the
official action has an economic impact of greater than a de minimis
nature on the interest or interests of any person.



ADVISORY OPINION

Subsection 6(b) of the Act requires candidates for public office
to file a financial disclosure statement. Public official is
defined in subsection 6B-1-3(i) of the Act.

It is the Commission’s opinion that a County or State Executive
Committee member is not included within the meaning of a public
office. The committee member, although elected by the public at
large receives no renumeration for the position nor is he or she
responsible for making policy or taking official action.

The Supreme Court in State v. Bivens , 149 S.E.2d 284 (1966) held
that a committee member is not a public officer. Although an
executive committee of a political party is created and the
election and conduct of its members are regulated by statute (wWv-
Code 3-1-9), a member of such committee is not, for that reason a
public officer.

Therefore, it is the Commission’s opinion that candidates for
County or State Executive Committees are not required to file
financial disclosure statements pursuant to West Virginia Code 6B-
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